Etterspør smarte løsninger

Kult, nyttig eller økonomisk lurt? Energisparende tiltak og smarthusløsninger blir stadig mer populært. Det merker også prosjektavdelingen i ABBL.

Kvinne som har smarthusløsninger

– De siste årene virker det som om flere borettslag og sameier ser nytten av å bruke penger for å spare penger, sier seksjonsleder Atle Simonsen.

Han sikter til en merkbar økning av styrer og sameier som etterspør energibesparende løsninger som utskifting av vinduer og dører, samt etterisolering.

Andre tar kontakt for å få utredet muligheter for alternativer på egenprodusert energi som solcelleløsninger, bergvarme eller en kombinasjon av disse.

– For seksjonseiere som bor i to – og firemannsboliger eller rekkehus, kan det være muligheter for å etablere eget solcelleanlegg på tak over egen seksjon. Dette er noe som må tas opp med styret, da det kan være utløsende for spesifiserte ansvarsforhold med tanke på fellesareal og fremtidig vedlikehold, sier Simonsen.

For den enkelte beboer mener seksjonslederen det finnes uante muligheter, i form av enkle løsninger som kan redusere strømforbruket på sikt.

– Som for eksempel å bytte fra vanlige lyspærer til ledpærer, sier han.

Atle er ingeniør og teknisk rådgiver i ABBL med lang erfaring

TENKER SMART: – Det siste året har flere borettslag og sameier etterspurt muligheten til å få gjennomført en energianalyse av sin boligmasse for å kartlegge muligheter for forbedringer. Noen har allerede utført dette, sier
Atle Simonsen.

Lyse ideer

Og der smarthusteknologi før var forbeholdt spesielt interesserte, har dagens systemer blitt allemannseie.

– For noen år siden var det veldig få som kjøpte termostat med nattsenking på badet, fordi det koster noen hundrelapper ekstra. I dag er det mer vanlig enn uvanlig, sier Morten Sagen, daglig leder i elektrikerfirmaet Arkel Asker
og Bærum.

Arkel har tilbudt smartløsninger til bedrifter siden 1990-tallet. Nå opplever de en merkbar høyere «smarthus-etterspørsel» også fra privatkunder.

– Samtidig har det kommet mange flere systemer i markedet, sier Sagen.

Smarte trender

Smarthus handler om «å sette sammen elektroniske komponenter i et system som automatisk styrer de tekniske funksjonene i hjemmet ditt etter ønske og behov», som for eksempel automatisk styring av lys og varme eller varsling når barn kommer hjem fra skolen.

Ifølge Sagen er det noen trender som peker seg ut. – Vi ser at stadig flere etterspør smarte ledlamper og styringssystemer der man selv kan justere strømforbruket.

– Flere installerer også styringsverktøy som Futurehome; der du samler alt du trenger i en såkalt smarthub, sier Sagen.

Delvis smarløsning

Han forteller at å oppgradere et «vanlig hus» til et smart hus er enkelt – en elektriker bruker ofte ikke mer enn en til to dager på installasjon av styringssystem for varme, trådløse dimmere og termostater.

Prisen man betaler avhenger av hvor omfattende løsninger man velger. Sagen anslår opp mot 40 000 til 60 000 kroner for et vanlig hus på 150 kvadratmeter.

Samtidig finnes det gode pakker for leiligheter, og man kan også installere styringssystem i for eksempel stua – uten å ta med resten av huset, poengterer han.