Sikret drømmeboligen med forkjøpsrett

Med arvet medlemskap fra 1984 var Oskar Næss (27) sikker på at leilighetskjøpet var i boks. Så dukket det opp én med ti år lengre ansiennitet.

– Det var ganske mange på visning, som det ofte er når det kommer mindre leiligheter for salg. Veldig ofte havner prisen mellom 3,5 og 4 millioner kroner. Det er mye penger, særlig når du kjøper alene, sier Oskar Næss.

27-åringen hadde likevel et håp om at drømmeleiligheten på 52 kvadratmeter, med hageflekk og dobbelgarasje ville bli hans.

– For noen år siden fikk jeg overta ABBL-medlemskapet til faren min. Dermed hadde jeg ansiennitet som var lenger enn min egen levetid, sier Oskar.

Hva er forkjøpsrett?

  • Som medlem i ABBL har du forkjøpsrett til cirka 2 000 boliger i Bærum, samt i nye boliger vi bygger.
  • Forkjøpsrett betyr at du får tilbud om å overta kjøpet av en bolig til prisen selger har akseptert. Du trenger ikke være med i budrunde og du velger fritt om du vil akseptere tilbudet.
  • Om flere har meldt forkjøpsrett får den med det lengste medlemskapet tilbud først.
  • I nye boligprosjekter gjennomføres det et valgmøte. Deltakerne får velge bolig i rekkefølge etter hvor lang ansiennitet de har. Etter valgmøtet er det førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder.

Flere med forkjøpsrett

Så da han, etter over åtte måneder på gutterommet, hadde nok egenkapital, meldte han sin interesse for leiligheten på Hosle.

– Den gikk selvfølgelig over takst, og mitt budsjett, men jeg hadde veldig lyst på den.

27-åringen hadde også fått beskjed om at det var flere med forkjøpsrett som hadde meldt sin interesse.

– Da jeg snakket med megleren, fortalte han at det var en som hadde ti år lenger ansiennitet enn meg. I tillegg var det en interessent som hadde meldt seg inn i ABBL noen dager før visningen, sier han.

Først i køen

Som medlem i ABBL har man forkjøpsrett til cirka 2 000 boliger i Bærum, samt til nye boliger som boliglaget får bygget. Forkjøpsrett betyr at du får tilbud om å overta kjøpet av en bolig til prisen selger har akseptert. Du trenger ikke være med i budrunden og du velger fritt om du vil akseptere tilbudet. Om flere interessenter har meldt forkjøpsrett får den med det lengste medlemskapet tilbud først.

Daglig leder for ABBL Eiendomsmegling, Erik Kvam Johansen, forteller at detselges mellom 130 og 180 borettslagsleiligheter i Bærum pr. år. Johansen og kollegene forestår salget for om lag en fjerdedel av disse.  

– Av dem blir om lag hver tredje bolig solgt til et medlem på forkjøpsrett, sier han. 

Gjør alt selv

I Oskars tilfelle var det altså én annen som kunne ta fra ham boligdrømmen.

– Så ringte ABBL og fortalte at personen med lenger ansiennitet enn meg hadde trukket seg. Om jeg fortsatt var interessert? Da var det bare å kaste seg på telefonen til banken for å finne en løsning, sier Oskar.

Tre måneder etterpå kunne han låse seg inn i sin nye bolig. Siden da har Oskar brukt all ledig tid på å pusse opp leiligheten, rom for rom.

– Fordi jeg jobber som elektriker kan jeg gjøre en del arbeid selv, sier han.

Han har gitt seg selv ett år, da skal leiligheten være ferdig pusset opp.

Mange om beinet

Når det er gjort, står uteplassen for tur. 27-åringen understreker at han er veldig glad for at han hadde muligheten til å kjøpe en leilighet i hjemkommunen. Fordi etterspørselen etter mindre leiligheter i Bærum er stor, opplevde Oskar at de alltid var mange om beinet hver gang et nytt objekt ble lagt ut for salg.

– Alternativet mitt hadde jo vært å flytte lenger unna familie og jobb, men det hadde jeg ikke lyst til, sier han.