Ta kontroll på lommeboka

Alle kan ha nytte av en årlig gjennomgang av egen økonomi. Særlig viktig er det om du vet om større hendelser eller livsendringer som vil få betydning for deg.

«Jeg vil spare mer og bruke pengene mine smartere». Høres det kjent ut? En positiv ting er at det aldri er for sent å ta kontrollen tilbake hvis du har kommet litt skjevt ut. Trenger du for eksempel litt veiledning rundt lån, sparing eller forsikring? Da kan en rådgiver i banken hjelpe deg videre. De kan finne løsninger som passer din økonomi og dine mål.

Lån og bolig

Sammen med en rådgiver er noe av det første du bør se på om du har riktige betingelser på boliglånet ditt? Har du flere lån du kan samle? Kanskje er du i en situasjon der du kan betale ned mer på lånet ditt og bli kvitt gjelden raskere? Eller har du behov for lenger nedbetalingstid for å sitte igjen med litt mer penger hver måned?

Hvis du har pusset opp boligen din kan det være lurt å snakke med banken om en verdivurdering. Den vil kunne fastslå boligens antatte verdi i dagens marked, og kan hjelpe deg hvis du skal søke om nytt lån til oppussing, refinansiering, selge eller bare ønsker å se hva boligen er verdt. Vurderingen kan gjøres av en megler eller en takstmann.

Gir økonomiske råd

Er du usikker på hvordan du kan få det beste ut av økonomien i 2024? Som ABBL-medlem får du gunstige betingelser på lån og sparing i Sparebanken Øst. Ikke nøl med å ta kontakt med en av våre dyktige rådgivere. Sammen kan dere legge en plan for 2024 som hjelper deg med å oppnå de målene du har satt deg.  Med god planlegging kan selv utfordrende år bli gode.

Avslør skjulte utgifter

Har du oversikt over hvor pengene dine tar veien? Et budsjett kan være en fin følgesvenn gjennom året. Det gir deg mulighet til å se sammenhengen mellom inntektene og utgiftene dine. Et godt budsjett kan være med å avdekke at det kanskje går mer penger til kaffe på vei til jobben enn du trodde. En kaffelatte og kanelbolle tre dager i uken blir fort 10.000 kroner i året. Lag et budsjett som balanserer det du tjener med det du bruker, og legg til side litt for sparing. Men husk, det er også viktig å kose seg og unne seg noe ekstra nå og da.

Start pensjonssparing så tidlig som mulig

En undersøkelse foretatt av Frende Forsikring viser at tre av 10 ikke sjekker pensjonen sin fordi de stoler på arbeidsgiver. Samtidig har én million ansatte den dårligste pensjonsavtalen loven tillater, med to prosent sparing. Skaff deg derfor oversikt, begynn og spar så raskt som mulig – gjerne i fond – for å gi deg selv en god pensjonisttilværelse.

Pensjonen fra arbeidsgiver og stat er for mange ikke nok, så sørg for å få mest mulig ut av sparingen din. Jo tidligere du begynner å spare, jo mer fleksibel vil du være rent økonomisk. Ideelt sett bør du begynne å tenke på pensjonssparing når BSU-kontoen er fylt opp eller brukt på bolig. Med andre ord bør du begynne å spare til pensjon i trettiårene, selv om det høres tidlig ut for mange.

Det finnes flere måter å spare til pensjon på, og banken hjelper deg gjerne med å finne den løsningen som passer best for deg.